Projenin beslenme ve diyetetik bölümü eğitimleri tamamlandı

Miniklerin güçlü beyinleri sağlıkla buluşuyor projesinin beslenme ve diyetetik bölümü eğitimleri tamamlandı.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Fethiye Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanlığı ve Fethiye Bilim ve Sanat Merkezi Müdürlüğü iş birliği çerçevesinde “Miniklerin Güçlü Beyinleri Sağlıkla Buluşuyor” projesinin beslenme ve diyetetik bölümünde gerçekleştiren 3 haftalık eğitimleri tamamlandı.
Fethiye Bilim ve Sanat Merkezi sınıf öğretmeni Üzeyir Çetin rehberliğinde destek grubu öğrencileri ile yürütülen ‘Miniklerin Güçlü Beyinleri Sağlıkla Buluşuyor’ projesi kapsamında eğitimlere 16.04.2025 tarihinde Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Beslenme Bilimleri Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Dr. Öğretim Üyesi Nilgün Öncül ile devam edildi. Bölüm laboratuvarında gerçekleşen eğitimde, öğrenciler mikroskop, hücreler, bakteri ve bitki hücreleri ile hücre alışverişi konularında deneylere katılım sağladılar. Mikroorganizmalar hakkında kısa bir bilgilendirmeden sonra eğitim süresince üç farklı deney yapıldı. İlk olarak, “Bakteri” isimli deneyde öğrencilere, bakterilerin gözle görülemeyecek kadar küçük ve şeffaf oldukları aktarıldı. Gönüllü bir öğrencinin elinden pamuklu çubuk ile örnek alınıp, mavi bir boya ile boyanan bakteriler mikroskop altında incelendi. İkinci olarak “Bitki Hücresi” isimli deneyde, mikroskop altında bitki hücreleri incelenerek hücrelerin hücre duvarı ile çevrili olduğu ve bakteri hücrelerinden daha büyük oldukları anlatıldı. Son olarak ise “Hücrelerin Alışverişi” isimli deney yapıldı. Bu deneyde, soğana ait zarlar kullanıldı. Su ve şekerli suyun, zarın hücrelerinde şişme ve büzüşmeye neden olması mikroskop altında gözlendi. Öğrencilere her bir deney için deneye ait bilgilerin yer aldığı föyler verildi ve kendi föylerine mikroskopta gördükleri görüntüleri çizmeleri istendi. Öğrencilerin aktif katılımıyla yapılan deneyler ile keyifli bir eğitim gerçekleştirildi. Eğitim sonunda bütün öğrencilerin ellerini yıkayarak mikroorganizmalardan arınmak istediği görüldü.


“ÖĞRENCİLERİN ANALİZE KATILMALARI SAĞLANDI”
Projesi kapsamında gerçekleştirilen eğitimlere 16.04.2025 tarihinde Beslenme ve Diyetetik Bölümü Beslenme Bilimleri Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Derya Alkan ve Araştırma Görevlisi Ece Sezer ile devam edildi. Beslenme ve Diyetetik Bölümü Uygulama ve Araştırma Laboratuvarında gerçekleştirilen eğitimde öğrencilere tahıl ve bakliyatları çimlendirme projesi hakkında bilgi verildi. Öğrencilerin çimlendirme başlatılmış olan örnekleri incelemeleri sağlandı. Daha sonra öğrencilere laboratuvarda bulunan etüv, çeker ocak, protein tayin cihazı, viskozimetre, manyetik karıştırıcı, spektrofotometre gibi cihazlar tanıtıldı ve temel çalışma prensipleri anlatıldı. Öğrencilerle gıdaların asitliği, pH’sı ve nasıl ölçüldüğü ile bilgiler paylaşıldı. Gıda maddelerinin asitliklerinin ölçülmesi kapsamında yapılan titrasyon asitlik tayini ile bilgi verildikten sonra süt ve portakal suyu örneklerinin titrimetrik yöntemle asitliklerinin ölçülmesi analizi gösterildi. Öğrencilerin analize katılmaları sağlandı.


“GLUTEN VE GLUTENSİZ ÜRÜN ARASINDAKİ FARKI ÖĞRENDİLER”
Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Toplum Beslenmesi Anabilim Dalı Öğretim Elemanı Öğretim Görevlisi Dr. Sibel Erdem ile 07.05.2025 tarihinde Beslenme ve Diyetetik Bölümü Beslenme İlkeleri Laboratuvarı’nda gerçekleşen eğitimde BİLSEM öğrencileriyle birlikte sağlıklı atıştırmalıklar yapılıp pişirildi. Atıştırmalıklar tüketilirken, çeşitli bilmeceler sorularak atıştırmalıkların içeriğinde besinler bu besinlerin sağlığımıza olan faydalarından bahsedildi. Sağlığımız için önemli olan karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineraller anlatıldı. Gluten ve glütensiz ürün arasındaki farkı öğrendiler. Eğlenceli ve öğretici bir ortamda gerçekleşen eğitimde öğretim elemanları ve katılımcı öğrenciler ile hatıra fotoğrafı çekilerek etkinlik sonlandırıldı. Neşeli bir ortamda gerçekleşen eğitimlerde öğrencilerin geri bildirimleri alınıp öğretim elemanları ve katılımcı öğrenciler ile hatıra fotoğrafı çekilerek etkinlikler sonlandırıldı. Gerontoloji bölümünün etkinlikleri ile ilgili eğitimler önümüzdeki günlerde devam edecek. Haber/Gökhan Ayyıldız

























